Koktajl na piękną skórę i mocne kości




 Jesień to czas obniżonej odporności, dlatego warto zadbać o zdrowie zanim zachorujemy. Nadmierne ilości słodyczy warto zastąpić smacznymi koktajlami, np. szpinakowym. Zapewne część z Was pamięta cudowną kryptoreklamę zawartą w bajce o dzielnym marynarzu, który dla wzmocnienia w chwilach wymagających od niego bohaterskości sięgał właśnie po to warzywo. Czy faktycznie jest takie zdrowe? Przekonajmy się.

 Szpinak wspomaga budowanie masy mięśniowej, więc jest polecany dla sportowców. Jeśli zaś chodzi o zdrowotne właściwości - działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwstarzeniowo. Zapobiega chorobom nowotworowym, a dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia kości i zęby. Żelazo zawarte w szpinaku pomaga walczyć z anemią.



 Oczywiście koktajl nie będzie składał się jedynie ze szpinaku i wody ;) Połączyłam go z soczystym jabłkiem i dojrzałym, słodkim bananem, Zalety tych owoców? Duża zawartość błonnika w jabłku i potasu w bananie pozwala na długo zapomnieć o głodzie i reguluje gospodarkę mineralną naszego organizmu. Zatem pijmy na zdrowie!

Potrzebne nam (na 2-3 porcje):
- 2 duże garści szpinaku
- średni dojrzały banan
- duże jabłko
- 1-1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
 Szpinak płuczemy w zimnej wodzie. Jabłko obieramy bardzo cienko i kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy i również kroimy. Składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy. Podajemy solo lub z kostkami lodu.

Komentarze