Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem




 Dzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu coś z nimi przygotować. Jako pierwszy wpadł mi w ręce kuskus. Uwielbiam szybkie i smaczne potrawy, postanowiłam więc nafaszerować paprykę i upiec w piekarniku. Całość zajęła mi maksymalnie 30 minut, a efekt był bardzo zadowalający.



Potrzebne nam:
- mała pojedyncza pierś z kurczaka
- 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem)
- 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 3/4 filiżanki kuskusu
- 300 ml bulionu drobiowego
- chili pieprz cayenne
- sól
- 3 plastry sera żółtego
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka
- olej do smażenia (1-2 łyżki)

Przygotowanie:
 Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniał. W tym czasie umytą i osuszoną pierś kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy i smażymy 3-4 minuty. Papryki myjemy i odkrawamy z każdej górę. Wydrążamy gniazda nasienne i opłukujemy paprykę z pestek. Kurczaka, kuskus i kukurydzę mieszamy z pokrojonym bardzo drobno plasterkiem sera. Masą wypełniamy papryki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą paprykę przykrywamy połową plasterka sera i wcześniej odciętą czapeczką z papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 20 minut.

Komentarze